Fullkornsbröd med färskmalt mjöl av kultursorter
Google translate        English
                                Deutsch


Börja baka ett hälsosamt bröd med både surdeg och nyttigt färskmalt fullkorn med något av mina recept. Det är så  mycket enklare än vad du tror! Du kan lätt mala ditt eget fullkornsmjöl på en hemmakvarn så att du får ett riktigt färskmalt och finmalt fullkornsmjöl att baka med. Bakar du dessutom på våra gamla kultursorter så får du extra mycket smak och näring i ditt bröd samt många hälsofördelar.


Utforska vägen till ett riktigt hälsosamt bröd med surdeg och 100% färskmalt fullkornsmjöl. Få olika recept och inspiration här på min hemsida. Upptäck glädjen och  framför allt nyttan av att baka ditt eget bröd och av att mala ditt eget mjöl på en hemmakvarn. På köpet får du många hälsofördelar. På min hemsida får du ibland även tillgång till andra goda matrecept som t.ex. rödkål eller annat! Det kan t.o.m. hända att du får  riktigt bra vintips.


Nyheter

3 steg för att baka 

Information om surdeg och fullkorn

Hälsofördelar | Viktminskning

Mala ditt eget mjöl

Om mig

                     Vintips! & andra nyheter             

                      Fincas Valdemar - Rioja

                   Rågbröd med kokta kärnor        

               Danskt rågbröd - danskt recept                     

                Här kommer alla nyheter på webbsidan att presenteras!

Tillbaka
Vintips /. Kir-Yianni Assyrtiko

Varför välja 100% fullkornsmjöl och varför välja färskmalt mjöl?

Upptäck varför dom gamla kultursorterna är det bästa valet för ditt surdegsbröd. Lite längre ned på sidan under rubriken INFORMATION hittar du svaren.

Det är lätt att baka med surdeg!

3 enkla steg

Arbetsmomenten är inte så många eller tidskrävande och surdegen sköter sig själv den största delen av tiden, vilket ger dig tid över till annat

(En enkel beskrivning för dig som inte bakat med surdeg tidigare).

Sätt din surdeg!

Hur mycket surdeg som behövs framgår av det recept som du följer. Jag brukar blanda min surdeg med förhållandet 1-3-3 eller 1-5-5  vilket betyder 1 del surdegsstart, 3 (5) delar vatten och 3 (5) delar mjöl. Jag brukar använda samma mjöl till surdegen som jag huvudsakligen använder i degen vilket innebär att om jag skall baka med dinkel så används dinkel till surdegen.

så om receptet föreskriver 300 gram surdeg använder jag 150 gram mjöl och 150 gram vatten = 300 gram. Om jag blandar 1-3 -3 så använder jag 50 gram surdegsstarter. Det som sedan blir över lägger jag tillbaka till surdegsstartern. Din surdeg skall dubbla på 4-6 timmar. Ibland kan det ta något längre tid.

Om du inte redan har någon surdegsstarter så hittar du ett bra recept i receptsamlingen!



Blanda din deg och låt den jäsa!

Följ receptet så noga som du kan. Använd en våg och väg alla ingredienser. Tänk på att olika mjöl suger olika mycket vatten, så var flexibel och känn på degen så den inte blir för lös eller för fast. Du kommer rätt snart att utveckla känslan för hur degen skall kännas. Börja gärna med lite mindre vatten än vad som står i receptet och tillsätt resten av vattnet efterhand när du känner att det behövs. Vissa degar skall vara rätt så lösa. Det är bättre att behöva tillsätta mera av ditt vatten än att behöva tillsätta mera mjöl när degen har blivit för lös.

När du har blandat degen får den gärna vila en timme (autolys/fermentolys) och sedan gör du några s.k. vik och drag under den första jästiden enligt receptet. När jäsningen i rumstemperatur är klar så skall degen ofta formas och läggas i jäskorg eller brödform varefter den får vila/ jäsa färdigt i kylskåp i många timmar, oftast under natten. Det är heller inte ovanligt att degen skall vila/jäsa i bunken och formas först dagen efter.

Det finns några riktigt bra videor på YouTube som kan visa dig hela processen på ett bra sätt. Här några länkar:

Vik och drag video av

Forma degen video av



 Grädda ditt bröd! 

Ta fram din jäskorg, brödform eller bunke när degen har jäst färdigt. Du kan nu grädda degen antingen på bakstål/baksten, i brödformen eller i en gryta. Om degen har vilat/jäst i bunken så behöver den först formas. Ditt recept talar om vad du skall göra. Glöm inte heller att degen nästan alltid skall snittas innan den gräddas i ugnen.

                video

”Foodgeek” Sune som visar på YouTubr hur man snittar en deg och dessutom med olika mönster. Ett enkelt snitt räcker dock långt!


INFORMATION OM SURDEGENS OCH  FULLKORNSMJÖLETS ALLA HÄLSOFÖRDELAR

Här hittar du svaren om varför du skall baka med surdeg och fullkornsmjöl. Dessutom får du mera information om våra gamla kultursorter.

Varför du skall baka med surdeg i stället för jäst.

Saltå Kvarn har en alldeles utmärkt sammanställning gällande surdegens många fördelar. Texten nedan har jag kopierat direkt från deras hemsida och det finns faktiskt inte mycket att tillägga.

https://www.saltakvarn.se/vad-ar-bra-med-surdeg/

Vad är bra med surdeg?

Surdeg har länge varit uppskattat för sina många hälsofördelar och sin unika smak. Genom den naturliga jäsningsprocessen utvecklas brödets smak på ett sätt som inte kan uppnås med vanlig jäst. Men det finns en rad fler fördelar med att baka med surdeg.

Fördelar med surdeg?

Bättre matsmältning: Surdegsbröd är lättare att smälta än vanligt jästbröd på grund av de naturliga processerna i surdegen. Jäsningen främjar enklare nedbrytning av kolhydrater och proteiner, vilket kan minska risken för obehagliga magbesvär för vissa människor med känslig matsmältning.

Lägre glykemiskt index: Surdegsbröd har visat sig ha ett lägre GI jämfört med bröd bakat på jäst, vilket innebär långsammare kolhydrater. Det som händer är att syrorna som bildas under surdegsprocessen gör att stärkelsen långsammare spjälkas till socker i tarmkanalen och inte höjer blodsockernivån lika snabbt.

Förbättrad näringsprofil: Surdegsprocessen kan förbättra näringsprofilen genom att bryta ner fytinsyran som finns i spannmålen, så att mineraler så som järn, zink och magnesium kan absorberas lättare av kroppen.

Snällare mot magen: Glutenproteinet bryts till viss del ner i surdegsprocessen.  Det betyder att det rätt så svårsmälta glutenet så att säga är förberett för att tas hand om magen. Det innebär att en del som är lite känsliga mot gluten kan uppleva att det funkar bättre att äta surdegsbröd än annat bröd.

Minskat matsvinn: Surdegsbröd har en längre hållbarhet jämfört med vanligt bröd tack vare de sura miljöförhållandena som skapas under jäsningen. Detta innebär att det är mindre benäget att mögla eller torka ut snabbt och därmed minskar risken för matsvinn.

Skillnaden mellan att använda surdeg och jäst?

Jäst eller Surdeg? När du bakar med vanlig jäst använder du en renodlad kultur av jästceller. Detta innebär att det bara finns en typ av mikroorganism som ansvarar för jäsningsprocessen. Jäst fungerar snabbt och effektivt genom att omvandla socker till koldioxid och alkohol, vilket gör att degen jäser snabbt. Men på grund av denna monokultur är jästens smakprofil relativt neutral, och brödets karaktär blir mer enhetlig och förutsägbar.

I stället för att använda jäst för att få degen att jäsa, använder man vid surdegsbakning en blandning av mjöl och vatten. Surdegsjäsning bygger på en naturlig symbios mellan vildjäst och mjölksyrebakterier, vilket innebär att det finns en större mångfald av mikroorganismer som arbetar tillsammans. Detta ger surdegsbröd en mer komplex och nyanserad smak, ofta med en lätt syrlig ton tack vare mjölksyran som produceras av bakterierna. Surdegens mångfald gör att den också kan hantera längre jäsningstider, vilket utvecklar brödets struktur och smak ytterligare.

Just tid är viktigt för att få ett gott och näringsrikt bröd men låt dig inte avskräckas. Det mesta sköter sig själv medan du får tid för annat. Redo för att börja baka med surdeg?  

Hälsofördelar med att baka på fullkorn.      

Min egen erfarenhet - viktminskning!

Jag har länge varit kraftigt överviktig. Sedan jag började baka med fullkorn i mars 2024 har jag ökat mitt brödintag  men samtidigt minskat 20 kg i vikt under 9 månader. Samtidigt har jag även lyckats sänka mina lite för höga blodsockervärden, vilket är mycket positivt!

Texten nedan är hämtad från Bakels Sweden.
https://www.bakelssweden.se/insights/all-the-healthy-reasons-for-baking-with-whole-grain

BRA ATT VETA NÄR DU BAKAR PÅ FULLKORN

Fullkorn är hela kärnor av exempelvis vete, råg, havre och korn. Det kan komma både i formen av mjöl såväl som i hela kärnor. Det är särskilt i skalet och grodden som det mesta av nyttigheterna finns. Ju mindre processat ju mer av de naturliga näringsämnena finns kvar.

När du bakar med fullkorn eller fullkornsmjöl får du därmed alla delar av kärnan i brödet. Detta är anledningen till att fullkornsbröd ger mer hälsofördelar.

FULLKORNETS MÅNGA HÄLSOFÖRDELAR

Vad är det som gör fullkornet så bra för vår hälsa? Vi listar här de största vinsterna. 

Högt näringsvärde  Fullkorn är en bra källa till fibrer, vitaminer, proteiner, antioxidanter och mineraler såsom järn, kalcium, magnesium, folsyra och fenoler. 

Hjälper till att hålla en bra vikt Fibrer i fullkorn mättar bra och hindrar oss från att äta för mycket. Att äta livsmedel generellt som innehåller mycket fibrer anses vara ett effektivt sätt att hålla vikten. 

Minskar risken för livsstilssjukdomar

 Fullkorn är det livsmedel som har visat sig ha bäst förebyggande effekt mot hjärt- och kärlsjukdomar och typ 2-diabetes. Fullkorn har också en positiv påverkan på blodsockerkurvan, kolesterolnivåer och blodtrycket. Det finns även studier som påvisar att fullkorn kan minska risken för vissa typer av cancer. 

Stärker immunsystemet Fullkorn ger näring till de goda tarmbakterierna som på många sätt bidrar till att stärka immunsystemet och främjar en god hjärnhälsa.

Varför baka med våra gamla kultursorter?

Kultursorterna ger väldigt mycket mera smak och karaktär samt  har även ett betydligt högre närings-innehåll!

Följande text är tagen från en artikel i Råd & Rön

https://www.radron.se/vardagskunskap/gamla-grodor-spirar-pa-nytt/

Fördelarna med de äldre sorterna är att de har sitt ursprung i ett jordbruk utan kemiska bekämp­ningsmedel och konstgödsel. De är inte heller växtförädlade och behandlade för att ge korta strån. Kulturspannmålen växer med 2–3 gånger högre strån och har ett betydligt djupare rot­system än moderna sorter. Därför konkurrerar de mer effektivt med ogräset när det gäller plats, sol och näring.

De har också ett mer balanserat näringsvärde – högre halter av protein, mineraler och antioxidanter, och lägre andel kolhydrater. Många sorter har dessutom ett naturligt skydd mot skadeinsekter. Trots dessa fördelar ger de äldre grödorna mindre skördar.

Glutenproteinet är annorlunda hos kultursort­erna. Det är vekare än hos modernt starkt vete, vilket innebär att brödet inte blir lika högt och segt och pastan inte klibbfri som hos det ”starka” durumvetet. Däremot har kultursorterna en intensivare smak och många gånger en gulare färg. 
– Brödet blir sällan så högt och poröst som med vanligt mjöl. Men smaken är överlägsen och ­brödet mättar bättre, säger Helene Lundkvist.

Hon tipsar om att baka brödet i form, arbeta degen försiktigt och helst surdegsjäsa. Ett annat knep är att blanda i solros- eller pumpafrön för att få bättre konsistens. Ett stenmalet mjöl binder vätska bättre än ett vanligt maskinvalsat. Det går åt mindre mängd mjöl helt enkelt.


Stenmal ditt eget mjöl på en elektrisk hemmakvarn!

Nedan en sevärd och bra video som jag hittat på YouTube där den franske bagaren Sebastien Boudet berättar om hur man gör för att mala sitt eget mjöl och varför våra gamla  kultursorter är så bra!

Det finns många kvarnar runt om i landet som säljer hela korn för att själv mala eget mjöl hemma.

Jag köper numera alla mina hela korn för att mala mjöl själv  hos  KULLENS KVARN / Råberga-Ekoprodukter.


Om mig

Jag heter Volker Brücher, är pensionär sedan några år tillbaka och har utvecklat ett brinnande intresse för detta med att baka med surdeg. Jag är helt och hållet amatör och har inte bakat så länge utan började först i mars 2024. Framför allt olika videor på YouTube har varit min läromästare och en mycket bra källa för information om att baka med surdeg, så även dom grupper på Facebook som jag deltar i. Nästa steg för mig får bli att gå en kurs. Mycket information om surdeg, surdegsbakning, fullkornsmjöl och hälsofördelar har jag kunnat ”googla” mig till. Online hittar du mängder av recept på surdegsbröd, surdegsfrallor, surdegskakor, fullkornsbröd och liknande. Här gäller det att vara observant och använda sunt förnuft; inte allt är bra, det finns många både bra och dåliga recept på internet. Att baka med surdeg är faktiskt inte krångligt alls. Det enda som behövs är mjöl, vatten och salt samt lite övning och lite tid. Arbetsmomenten är inte heller så många eller tidskrävande och surdegen sköter sig själv den största delen av tiden, vilket ger dig tid över till annat.
När jag bakar använder jag huvudsakligen 100% färskmalt och finmalt fullkornsmjöl av våra gamla kultursorter som Ölandsvete, Dala lantvete, dinkel, emmer och Petkus- eller Svedjeråg. Dessutom stenmaler jag själv allt mitt mjöl på en elektrisk hemmakvarn i samband med att jag bakar. På så sätt bakar jag alltid på helt färskt mjöl. Min elektriska hemmakvarn köpte jag tämligen omgående för att få kontroll på hela processen och för att kunna baka på så bra och finmalt fullkornsmjöl som möjligt. Ovan får du lite information om fördelarna med att mala sitt eget mjöl på en elektrisk hemmakvarn.

Jag köper numera alla mina hela korn hos KULLENS KVARN / Råberga Eko-produkter för att själv kunna mala mitt eget mjöl hemma och på fullkorn av dom gamla kultursorterna.

Tanken bakom den här hemsidan är att ha alla mina recept lätt tillgängliga samt att dela med mig av mina recept och hittills förvärvade kunskaper om surdegsbakning och fullkornsmjöl.

Varför Kaj7.se 

Jag bor i Limhamns Sjöstad vid Glasbrukskajen och trappuppgången är just nr. 7 🙂
Om du skulle behöva ta kontakt med mig så kan du använda dig av kontaktformuläret.
Tillbaka

Baka ditt eget surdegsbröd eller dina frallor med fullkorn och börja mala ditt eget mjöl hemma! Med en stenkvarn får du ett riktigt finmalt fullkornsmjöl!

Använd dig av våra utsökta recept på bl.a. surdegsbröd med 100% fullkorn. Det är lätt att baka surdegsbröd och frallor med fullkorn!

Fullkorn ger dig väldigt många hälsofördelar!