Varför du skall baka med surdeg i stället för jäst.
Saltå Kvarn har en alldeles utmärkt sammanställning gällande surdegens många fördelar. Texten nedan har jag kopierat direkt från deras hemsida och det finns faktiskt inte mycket att tillägga.
https://www.saltakvarn.se/vad-ar-bra-med-surdeg/
Vad är bra med surdeg?
Surdeg har länge varit uppskattat för sina många hälsofördelar och sin unika smak. Genom den naturliga jäsningsprocessen utvecklas brödets smak på ett sätt som inte kan uppnås med vanlig jäst. Men det finns en rad fler fördelar med att baka med surdeg.
Fördelar med surdeg?
Bättre matsmältning: Surdegsbröd är lättare att smälta än vanligt jästbröd på grund av de naturliga processerna i surdegen. Jäsningen främjar enklare nedbrytning av kolhydrater och proteiner, vilket kan minska risken för obehagliga magbesvär för vissa människor med känslig matsmältning.
Lägre glykemiskt index: Surdegsbröd har visat sig ha ett lägre GI jämfört med bröd bakat på jäst, vilket innebär långsammare kolhydrater. Det som händer är att syrorna som bildas under surdegsprocessen gör att stärkelsen långsammare spjälkas till socker i tarmkanalen och inte höjer blodsockernivån lika snabbt.
Förbättrad näringsprofil: Surdegsprocessen kan förbättra näringsprofilen genom att bryta ner fytinsyran som finns i spannmålen, så att mineraler så som järn, zink och magnesium kan absorberas lättare av kroppen.
Snällare mot magen: Glutenproteinet bryts till viss del ner i surdegsprocessen. Det betyder att det rätt så svårsmälta glutenet så att säga är förberett för att tas hand om magen. Det innebär att en del som är lite känsliga mot gluten kan uppleva att det funkar bättre att äta surdegsbröd än annat bröd.
Minskat matsvinn: Surdegsbröd har en längre hållbarhet jämfört med vanligt bröd tack vare de sura miljöförhållandena som skapas under jäsningen. Detta innebär att det är mindre benäget att mögla eller torka ut snabbt och därmed minskar risken för matsvinn.
Skillnaden mellan att använda surdeg och jäst?
Jäst eller Surdeg? När du bakar med vanlig jäst använder du en renodlad kultur av jästceller. Detta innebär att det bara finns en typ av mikroorganism som ansvarar för jäsningsprocessen. Jäst fungerar snabbt och effektivt genom att omvandla socker till koldioxid och alkohol, vilket gör att degen jäser snabbt. Men på grund av denna monokultur är jästens smakprofil relativt neutral, och brödets karaktär blir mer enhetlig och förutsägbar.
I stället för att använda jäst för att få degen att jäsa, använder man vid surdegsbakning en blandning av mjöl och vatten. Surdegsjäsning bygger på en naturlig symbios mellan vildjäst och mjölksyrebakterier, vilket innebär att det finns en större mångfald av mikroorganismer som arbetar tillsammans. Detta ger surdegsbröd en mer komplex och nyanserad smak, ofta med en lätt syrlig ton tack vare mjölksyran som produceras av bakterierna. Surdegens mångfald gör att den också kan hantera längre jäsningstider, vilket utvecklar brödets struktur och smak ytterligare.
Just tid är viktigt för att få ett gott och näringsrikt bröd men låt dig inte avskräckas. Det mesta sköter sig själv medan du får tid för annat. Redo för att börja baka med surdeg?